Vinexcellence

Château de la Gardine «назад

Цена:65.55 лева

Апелация:Шатоньоф дьо Пап, Южна Рона

Сорт:гренаш, сира, мурведр

Собственик:от 4 поколения на семейство Брюнел

Почви:кръгли морски камъни върху чакъл и пясък

Описание:

Отличено от:

Wine Spectator – класирано на 22. място сред стоте най-добри вина на 2000 на списанието!

 

Историята на виното по бреговете на Рона е една от най-древните във Франция. Някога морско царство, днес Шатоньоф-дьо-Пап е рай за винарите. Преди 10 милиона години Земята “свива раменете си” и създава известното плато, разпръсквайки навсякъде облите, бели морски камъни. Т. нар. galets и старите, кокалести лози са един от най-фотографираните мотиви във Франция. Важно е да се знае, че гроздето за Шатоньоф-дьо-Пап идва от лозя от различни почви и че именно комбинацията от тях му придава този неповторим характер.

 

Гроздоберът е ръчен, в 33-килограмови касетки и със сортиране на гроздето. Премахването на чепките не е правило – зависи от лозите, от реколтата и състоянието на гроздето. Ферментацията се провежда с естествени дрожди в резервоари с приспособление за хидравлично потапяне на шапката. Тя протича в продължение на 12 до 21 дена при температура 32-33°C. La cuvée Tradition, което е пред вас, е комбинация от ферментирали както в резервоари, така и в дъбови бъчви вина. Макар и не задължително за един добър Шатоньоф-дьо-Пап, участието на повече от  един сорт и майсторското им купажиране е от съществено значение, според семейство Брюнел. Както и отлежаването на виното в дъбови бъчви. Реколтите, които излизат на пазара са едновременно със значителен потенциал за отлежаване и готови за консумация.

 

Дегустационни бележки:

Шато дьо ла Гардин е властно вино, едновременно строго и пищно, с отчетливи тероарни нотки на мокра земя, минерали и мока. Гъвкави танини, даващи контурите на свежо тяло. Един класически Шатоньоф дьо Пап. Препоръчва се с говежди стек или на грил, дивеч, агнешко, твърди и сочни сирена.